Put optie en call optie, wat is het verschil?

07/06/2021
|
161
Call optie

Wanneer u wilt gaan starten met beleggen kunt u te maken krijgen met verschillende beleggingsinstrumenten. Voor beginners is het soms lastig om alle termen uit elkaar te onderscheiden. Een van deze termen zijn call opties en put opties. Deze termen worden voornamelijk gebruikt bij het onderhandelen van termijncontracten of opties. In deze blog gaan we duidelijk uitleggen wat een call optie en een put optie is. Zo heeft u alvast meer belangrijke informatie voor bij het beleggen. Benieuwd naar de definitie en verschillen van een call optie en put optie? Lees dan gerust verder voor een uitgebreide toelichting!

Wat houd het in?

U kunt dus beleggen door middel van een call optie en put optie. Dit zijn dus beleggingsinstrumenten. Met beide opties kunt u beleggen op een soort actie dat zal plaatsvinden. Bij een call optie (kooprecht) kunt u beleggen op uw verwachting dat een bepaalde marktwaarde zal stijgen. Wanneer deze stijgt zult u winst maken, echter wanneer deze zal dalen zult u er verlies op maken. Naast een call optie is er dus ook nog een put optie (verkooprecht). Bij een put optie belegd u op de verwachting dat een bepaalde marktwaarde zal dalen. Als deze dan daadwerkelijk daalt zult u winst maken, maar als dit niet het geval is zult u verlies maken. U belegd dus niet voor de waarde van een hoeveelheid, maar op de kans dat deze gaat dalen of stijgen.

Beide opties zijn een vrijblijvend recht waarbij verandering in de marktwaarde van deze activa verkocht of gekocht kan worden. Dit is vooraf vastgesteld met een vaste prijs en duur. Voorbeelden van deze activa zijn Bitcoin, Goud, Platina of andere soorten activa. Als u dus een call optie koopt heeft u het recht om bijvoorbeeld het aandeel in goud te kopen bij het afgesproken bedrag (waarde van bedrag). Bij een put optie is het ongeveer hetzelfde geval alleen kunt u het aandeel voor de afgesproken waarde verkopen. Opties zijn een specifieke vorm van termijncontracten die verbonden zijn met koop- en verkooprechten. Ze zijn uitermate populair in de handel van Bitcoin.

Gerelateerd nieuws  Bovenaan in Google in 4 stappen

Soorten beleggingsinstrumenten

Put opties worden vrijwel nooit uitgeoefend. Deze worden bijna altijd doorverkocht aan de beurs. Opties worden voornamelijk ingekocht om te speculeren over die bepaalde marktwaarde. Opties worden dus bijna nooit ingekocht om uit te oefenen. In sommige gevallen zitten er geen rechten verbonden aan de opties. Dit heeft te maken met het financiële derivaat. Een voorbeeld hiervan is Contract for Differences en binaire opties. Bij deze vormen van derivaten zijn geen rechten verbonden aan de call optie en put optie. U kunt hierdoor geen aanspraak of recht leggen op de activa. Hierbij gaat het echt alleen om de speculatie bij de verandering van de prijs van de activa. Dit heeft te maken met mensen die snel geld proberen te verdienen met beleggen of om bepaalde beleggingen te hedgen. Hedgen staat ook wel voor het beschermen van een bepaalde belegging.

De mogelijkheden

Naast alle bovengenoemde informatie kunnen beleggers ook nog andere kanten op met een call optie en put optie. Naast de bewegelijkheid van een bepaalde activa kunnen de prijzen erg verschillen van het belegde aandeel. Zo kan een erg bewegelijke activa duurder zijn om op te beleggen dan bij een minder bewegelijke activa. Als belegger kunt u dus een grotere rendement verkrijgen dan bij normale handel in marktwaardes. In geval dat u wilt speculeren op een daling van een aandeel dan kunt u een put optie kopen. Vele beleggers kopen put opties om een beleggingsportefeuille te beschermen tegen koersdalingen. De meeste beleggers kopen activa zoals aandelen en cryptovaluta zoals Bitcoin en gebruiken call en put opties als extra beleggingsinstrumenten om grotere rendementen te behalen of de aanvankelijke investering te beschermen.

 

Put optie

Recent

Waar koop je de benodigdheden voor een voetbal teamweekend?

02/07/2024

Hier zijn de huizenprijzen het duurst

28/06/2024

Wat te doen bij dakschade?

20/06/2024

Tips voor een Italiaans interieur

17/06/2024

Welk eiland speelt Expeditie Robinson zich af?

12/06/2024

Meer in deze categorie

Alternatieven voor het ov in Den Haag

|
Diensten

Bedrijfsidentiteit: de basis voor succes

|
Diensten

Hoe start je een transport bedrijf?

|
Algemeen, Diensten

Hoe ga je starten met SEA?

|
Algemeen, Diensten
© Copyright Significant Marketing 2024
Made with
Web Wings
hello world!