5 tips om je huis rolstoelvriendelijk te maken

02/05/2022
|
238
drempelhulp

Veel woningen in Nederland zitten vol met dorpels en drempels. Gecombineerd met de stijgende vergrijzing in ons land worden onze woningen steeds moeilijker bewoonbaar voor zorghulpmiddel gebruikers. In dit blog lees je over de 5 beste tips om je huis rolstoel vriendelijk te maken.

1 Maak gebruik van een drempelhulp

We hebben allemaal die ene hoge drempel of dorpel waar talloos over wordt gestruikeld. Hiermee maak je simpel korte metten door het aanschaffen van een drempelhulp. Een drempelhulp is een stevige plaat van staal, aluminium of rubber die rolstoelen, rollators of scootmobielen een verticale oprijmogelijkheid biedt.

2 Vermijd matten, tapijten en vloerkleden

Matten en tapijten zijn moeilijk om over te rijden met een rolstoel ze maken het zwaar om een rolstoel voor te bewegen. Tegels en laminaat zijn perfect om over te rijden. Hierdoor kom je moeiteloos van kamer tot kamer.

3 Maak van je huis een bungalow

Probeer zoveel mogelijk te leven op de eerste verdieping van jouw huis. Laat een kennis, vriend of familielid zoveel mogelijk spullen naar beneden halen zodat je niet de trap op hoeft. Vaak is dit het grootste struikelblok voor rolstolgebruikers. Is de trap onvermijdelijk omdat je de badkamer, wc of slaapkamer op de tweede verdieping hebt, laat dan een verticale plateaulift of een traplift in je hui instaleren.

Gerelateerd nieuws  Hoe creëer je een eigen stijl in je interieur

4 Maak je huis praktisch

Laat doorknoppen en kasten maken op jouw maat. Doordat je in een rolstoel zit kun je niet meer bij de keukenkastjes op 1,5m hoog. Ook kun je niet meer aan de bovenste plak van je klerenkast. Of wat dacht je van je bed of bank. Koop deze in op dezelfde of lageren hoogte als je rolstoel. Zo maak je de toegang tot je rustplek alleen maar makkelijker.

5 Antislip

Voorzie je hus van antislipmatten op gevaarlijke hellingen bij bijvoorbeeld de ingang van je huis en voorkom dat je niet de eerste beste keer op straat rolt. Veder zijn antislip drempelhulpen een aanraden in tegenstelling tot gewone kunststof drempelhulpen. Tot slot zijn antislip matten in de wc en badkamer van belang wanneer je in en uit je rolstoel moet. De badkamer kan glad zijn door condens na het douchen.

Recent

Waar koop je de benodigdheden voor een voetbal teamweekend?

02/07/2024

Hier zijn de huizenprijzen het duurst

28/06/2024

Wat te doen bij dakschade?

20/06/2024

Tips voor een Italiaans interieur

17/06/2024

Welk eiland speelt Expeditie Robinson zich af?

12/06/2024

Meer in deze categorie

Wat te doen bij dakschade?

|
Wonen

Tips voor een Italiaans interieur

|
Wonen

Het integreren van groen in een Bohemian interieur

|
Wonen

Steeds meer woningen in lege kantoorpanden

|
Wonen
© Copyright Significant Marketing 2024
Made with
Web Wings
hello world!