Alles over het gebruik van sneeuwkettingen

12/10/2021
|
180
sneeuwkettingen maten

Wanneer je op wintersport gaat zul je sneeuwkettingen nodig hebben. Sneeuwkettingen bieden niet alleen extra grip en veiligheid, in sommige landen is het verplicht om ze bij je te hebben. Veel wintersporters zien op tegen het gebruik ervan. In dit artikel vertellen wij waarom het gebruik van sneeuwkettingen nodig is.

De werking van sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn gemaakt van roestvrijstaal. Ze zijn te vinden in allerlei soorten en maten. De kettingen dienen als hulpmiddel om te kunnen rijden op besneeuwde of ijzige wegen. Vooral op steile bergwegen komen ze van pas. Ook kan het soms het geval zijn dat de kettingen op gewone wegen moeten worden omgelegd, dit is bij extreme sneeuw of ijzel. Alleen winterbanden zijn dan niet genoeg. Sneeuwkettingen geven extra grip en zorgen ervoor dat je niet voor nare verrassingen komt te staan.

Verschillende soorten en maten

Als je met de auto op wintersport gaat, dan is het verstandig om een setje sneeuwkettingen mee te nemen. Maar op welke dingen moet je nou opletten bij de aanschaf? Sneeuwkettingen worden gemaakt in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende sneeuwkettingen maten zijn:

  • De standaard sneeuwketting: deze is verkrijgbar in verschillende schakeldiktes (9,10,12 of 16 mm) Deze ketting wordt aan de achterkant van de band gemonteerd, hierdoor kost dit meer tijd dan de andere soorten sneeuwkettingen. Wanneer je veel ruimte hebt in de wielkast, dan kun je deze kettingen gebruiken.
  • De loopvlak ketting: deze ketting is makkelijk en snel om te leggen. De ketting is geschikt voor auto’s met weinig ruimte in de wielkast. Deze sneeuwketting ligt alleen op het deel dat het wegdek raakt.
  • Extra dunne sneeuwketting: ook deze ketting is geschikt voor auto’s met weinig ruimte in de wielkast. De schakels zijn namelijk 7 mm dik. Deze kettingen moeten ook aan de achterkant van het wiel gemonteerd worden. Hierdoor duurt het omleggen ook langer.
Gerelateerd nieuws  Hoe voorbereiden voor thuiswerk?

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

In sommige landen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Wanneer je bij een verkeersongeluk betrokken raakt, kan de schade op jou worden verhaald. Het kan zelfs voorkomen dat je aansprakelijk wordt gesteld. Hieronder hebben we de verplichtingen per land op een rijtje gezet.

  • Frankrijk: verplicht op bergwegen als dit wordt aangegeven door verkeersborden. Heeft het verkeersbord een onderbord met de tekst: ‘pneus neige admis’ dat zijn M+S winterbanden voldoende.
  • Duitsland: alleen verplicht wanneer dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Ook is de maximum toegestane snelheid 50 km/h.
  • Oostenrijk: verplicht wanneer dit op verkeersborden wordt aangegeven. Aangeraden wordt om tussen 1 november en 15 april een setje sneeuwkettingen mee te nemen.
  • Zwitserland: alleen verplicht wanneer dit met verkeersborden wordt aangegeven. Heeft het verkeersbord een onderbord met de tekst: ‘4x4 ausgenommen’, dan hoeven auto’s met een vierwielaandrijving niet met sneeuwkettingen te rijden.
  • Italië: in sommige gebieden in Italië is het tussen 15 november en 15 april verplicht om met kettingen te rijden. Dit wordt aangegeven met een blauw of groen bord. Hier staat een tekst op dat sneeuwkettingen verplicht zijn.

Recent

Geniet volop van de lente zon

22/04/2024

Het integreren van groen in een Bohemian interieur

15/04/2024

Mondgezondheid verbeteren: zo doe je dat!

15/04/2024

Steeds meer woningen in lege kantoorpanden

08/04/2024

Financiële gezondheid: het belang van een betaalbare ziektekostenverzekering

28/03/2024

Meer in deze categorie

5 Tips om je eigen stijl te vinden

|
Blogging

SEO en vertaling - Samenwerken voor wereldwijd succes

|
Blogging, Diensten

De opkomst van online reviews

|
Blogging, Algemeen

Kleurrijk plannen werkt efficiënt

|
Blogging
© Copyright Significant Marketing 2024
Made with
Web Wings
hello world!