Als we twee jaar terug in de tijd kijken werd het woord vaccinatiepaspoort nog niet vaak gebruikt. Het gele boekje kwam vaak alleen van pas op het moment dat je een verre reis ging maken en bepaalde vaccinaties nodig had. Vaccineren heeft tegenwoordig een hele andere lading gekregen. De overheid werkt er op dit moment namelijk hard aan om een paspoort in te voeren waarbij je bij het bezoeken van evenementen kunt aantonen dat je gevaccineerd bent.

Ook is de EU bezig met het invoeren van een internationale vorm van het paspoort waarmee je vrij zou moeten kunnen reizen door heel Europa. Een belangrijk vraag die veel mensen zich zullen afvragen is of dit paspoort een positief vooruitzicht is of dat we ons juist zorgen moeten maken.

Een deskundige blik van Niels Vanaken

Volgens Niels Vanaken is een belangrijk aspect waar we rekening mee moeten houden is dat de corona vaccins er pas enkele maanden zijn. Het is daarom nog niet geheel duidelijk hoe veilig en beschermend de vaccinaties zijn. Het kan daarom onveilig zijn van de overheid om zo veel mogelijk mensen gevaccineerd te willen hebben. De lange termijn effecten van de vaccins zijn nog niet duidelijk. Denk daarom goed na over je vaccinatie.

Daarnaast kan het vaccinatiepaspoort ook leiden tot schijnzekerheid. Vaccins hebben namelijk geen invloed op de verspreiding van het virus. Het kan daarom nog steeds zo zijn dat jij als gevaccineerde wel nog besmettelijk bent voor mensen die niet gevaccineerd zijn. De verspreiding van het virus wordt dus niet persé tegen gehouden door de vaccins en dit kan dus schijnzekerheid veroorzaken.

Discriminatie door het vaccinatiepaspoort

In Nederland, samen met nog een hoop andere landen, geldt er een discriminatieverbod. Het invoeren van een vaccinatiepaspoort zou kunnen leiden tot een tweedeling waarin de gevaccineerde zouden worden voorgetrokken bij bijvoorbeeld reizen of evenementen. Door een bepaalde groep uit de samenleving voor te trekken ben je als land ethisch niet verantwoord bezig. Het vaccinatiepaspoort is op dit gebied dan ook niet ethisch. Als overheid is het van belang om de niet-gevaccineerde evenveel mogelijkheden te bieden met toegang tot een vrije samenleving.

Niels Vanaken