Tijdens warme zomerdagen is een ventilator onmisbaar. Hoe werkt een ventilator eigenlijk en waar moet je op letten bij de aanschaf van een ventilator?

De ventilator zorgt niet voor een lagere temperatuur, maar voor koele wind waardoor het in een ruimte koeler aanvoelt. Een ventilator zuigt lucht via de achterkant aan en blaast deze met behulp van de roterende bladen met een flinke snelheid er weer aan de voorkant uit. Bij veel ventilatoren kan je de rotatiesnelheid invoeren. Sommige ventilatoren hebben een oscillerende functie. Dit houdt in dat de lucht van links naar rechts wordt geblazen en door de hele ruimte verspreidt wordt.

Kopen van een ventilator

Kijk naar het vermogen en de diameter van een ventilator. Het vermogen van een ventilator bepaalt hoe hard een ventilator kan blazen. Je moet hierbij kijken naar het aantal Watt. Een hoger Wattage betekent meer vermogen. Hoe groter een ventilator is, hoe meer wind hij zal produceren.

Bedenk welke functies je wil dat een ventilator heeft. Een ventilator heeft verschillende functies. De meest gebruikte functies is de oscillerende functie (de zwenkfunctie). Een zwenkfunctie zorgt voor een betere luchtverspreiding. Zo wordt door de hele ruimte koele lucht geblazen. Andere veel gebruikte functies zijn standen voor de rotatiesnelheid en een verstelbare hoogte. Je kunt precies regelen hoe hard je wilt dat de ventilator blaast. Een verstelbare hoogte kan handig zijn om een ventilator bijvoorbeeld bij een raam te plaatsen.

Er bestaan verschillen de soorten en modellen ventilatoren. In huis kunnen verschillende ventilatoren worden gebruikt. Je kan kiezen voor een tafelventilator, een staande ventilator, torenventilator, vloerventilator of en luchtventilator. Je kan ook kiezen voor een luchtkoeler. Deze is effectiever dan een gewone ventilator.

centrifugaal ventilator

Wat is een centrifugaal ventilator?

Een centrifugaal ventilator wordt gebruikt als afzuigmotor. Je kan een centrifugaal ventilator ook rechtstreeks aansluiten op een afzuigkanaal. Er zijn enkel en dubbelaanzuigende centrifugaal ventilatoren. Bij een centrifugaal ventilator komt de lucht axiaal binnen in de waaier en wordt radiaal in de behuizing afgevoerd. Bij een enkelaanzuigende ventilator wordt de lucht aan een kant aangezogen. Bij een dubbelaanzuigende gebeurd dit aan beide zijde. Een centrifugaal ventilator heeft een laag geluidsniveau en is dus goed in te zetten voor het ventileren van de horeca, kantoren, scholen en industrie.