Wat houdt Burgerparticipatie in voor de burger?

12/01/2022
|
61
samenwerken

Het woord burgerparticipatie spreekt eigenlijk al voor zich. Het gaat over het betrekken van de burger bij de besluitvorming van de gemeente. De burger heeft over het algemeen een beter inzicht naar de wensen van de buurt. Hierdoor krijgt de gemeente een beter beeld van de vraag van de inwoners en zo kunnen de burgers een rol spelen in het verbeteren van hun eigen leefomgeving.

Betrokkenheid

Een burger wil graag een idee krijgen dat ze gehoord worden wanneer het gaat om hun leefomgeving. Een burger die graag ideeën wil delen met de gemeente, zal te maken krijgen met lokale politiek. De meest voordelige manier voor een burger om initiatief te tonen is via burgerparticipatie: hiervoor hoef je niet de politiek in, je hoeft ook geen campagne in elkaar te zetten of ervoor te zorgen dat je stemmen weet te krijgen. Het doel van burgerparticipatie is dat je wel betrokken kan raken bij de lokale politiek en dat je de gemeente kan helpen om een plek te creëren waar mensen zich thuis voelen.

Verzamelen van ideeën

Burgerparticipatie is een goede manier om eigen ideeën te kunnen realiseren. Hierbij gaat het vooral over kleinschalige projecten. Met kleinere projecten kan een burger een groot verschil maken voor de leefbaarheid van de buurt. Dit kan gaan over tastbare projecten, denk hierbij aan veilige speelgebieden voor kinderen of het creëren van zones waar auto’s niet mogen komen. Het kan ook gaan om ontastbare projecten, zoals het opzetten van een whatsappgroep om de veiligheid van de buurt te verbeteren, of door middel van sociale projecten waar het dagelijks leven van de kwetsbare inwoners weer een stukje aangenamer wordt.

Gerelateerd nieuws  Zonnepanelen Heerlen

Waardering

Over het algemeen hebben inwoners het beeld dat ideeën die worden voorgesteld om de buurt te verbeteren niet worden gehoord. De gedachte dat de input van de burgers in de prullenbak wordt gegooid in het achterkamertje van het gemeentehuis, kan in veel gevallen onterecht zijn. Wanneer de gemeente een actieve rol speelt om burgerparticipatie te stimuleren, dan is dit vaak ook het geval. Door middel van adviesraden, digitale platformen en panels kan je betrokken raken binnen de gemeente en kunnen je visies meegenomen worden, waardoor regels en wetten uiteindelijk tot stand kunnen komen.

Recent

De elektrische auto

23/11/2023

Buitenverlichting ideeën voor tuin en terras

17/11/2023

Leuke manieren om fit te blijven

06/11/2023

Het onderhouden van je woning: wat mag niet vergeten worden?

24/10/2023

Top 5 manieren om rijk te worden in 2024

23/10/2023

Meer in deze categorie

Buitenverlichting ideeën voor tuin en terras

|
Wonen

Het onderhouden van je woning: wat mag niet vergeten worden?

|
Wonen

Hoe creëer je een eigen stijl in je interieur

|
Wonen

Hoe kies je de perfecte vloer uit?

|
Wonen
© Copyright Significant Marketing 2023
Made with
Web Wings
hello world!