Mondgezondheid verbeteren: zo doe je dat!
Nederlanders zijn het meest tevreden over hun gebit, blijkt uit onderzoek van Sunstar. Zo hebben we in Nederland ook het minste tandbederf én we hebben het hoogste percentage aan mensen dat geen vullingen en/ of implantaten heeft. Zo heeft de helft van de mensen in Europa bijvoorbeeld al minimaal één vulling. De reden? Wereldwijd hebben steeds meer mensen cariës, ofwel gaatjes in hun tanden. Toch loopt de mondgezondheid in Nederland ook ieder jaar een tikje terug. Ondanks dat we de beste leerling uit de klas zijn, heeft als nog ruim 80 procent van de bevolking ooit een gaatje gehad. En nee, dat komt niet doordat je pech hebt. Cariës is namelijk een gedragsziekte. Tandartsen zeggen dan ook dat het door enkele aanpassingen in de levensstijl al opgelost kan worden. In deze blog gaan we het daar dan ook over hebben. Hoe voorkom ik gaatjes en hoe verbeter ik eigenlijk mijn mondgezondheid?
Je algehele mondgezondheid
Buitenkant, bovenkant en goed het tandvlees meenemen. Twee daags per dag zijn we er eventjes druk mee bezig. Althans, dat is hoe we het moeten doen. Toch neemt de mondgezondheid in Nederland steeds meer af. Dit komt vooral doordat we ontzettend veel suiker houdende producten consumeren. Misschien wel de grootste vijand voor gezonde tanden. Suiker wordt namelijk heel snel omgezet tot een zuur. Dat zuur zorgt ervoor dat het tandglazuur wordt aangetast. Mocht je niet doen poetsen, dan spoel je simpelweg ook niet die zuren van je tanden af. Op de lange termijn zal dit dan ook resulteren in geler wordende tanden en dus ook gaatjes. Wat we moeten doen? Poetsen. Er bestaat voor weinig dingen zo’n gemakkelijk oplossing als voor ons gebit. Twee keer per dag, ongeveer drie minuutjes goed poetsen en de meeste problemen zijn opgelost.
Hand- of elektrische tandenborstel?
Doe je twee keer per dag uitgebreid je tanden poetsen met een handtandenborstel? Uitstekend. Hiermee kun je namelijk op een hele goede manier je tanden schoonmaken. Toch wordt steeds meer aangeraden om de stap te maken richting de elektrische. Dit doordat het simpelweg gemakkelijker is om op deze manier tandplak te verwijderen. De snelheid van deze borstels is namelijk niet te evenaren met de hand. Ook zijn de kopjes van de elektrische tandenborstel in stukje kleiner. Hierdoor kun je makkelijker poetsen in de moeilijkbereikbare plekken.
De beste tandpasta
Sorry, maar er is niet één tandpasta die iedereen moet gaan gebruiken. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende soorten, die ook passend zijn voor de verschillende soorten gebitten. Heb je bijvoorbeeld gevoelig tandvlees? Gebruik dan Sensodyne Gevoeligheid & Tandvlees. Verder is het wel zo, dat je altijd een tandpasta moet hebben die veel fluoride heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat je glazuur weer hardt wordt. Iets wat ontzettend belangrijk is tegen de strijd van gaatjes. Daarnaast zou je eventueel ook kunnen spoelen met een fluoride mondspoelmiddel. Al zijn de meeste tandartsen daar geen ontzettend groot fan van, doordat deze spoeling ook ontzettend veel goede bacteriën doet elimineren. Het is overigens niet zo, dat hoe duurder de tandpasta hoe beter. Een ‘normale’ tandpasta kost rond de 4 á 5 euro per tube. Ga je langs voor een controle, vraag dan direct even voor een tandpasta advies aan de mondhygiënist of de tandarts, zoals bijvoorbeeld bij tandtechniek Veldhoven. Zij weten perfect welke tandpasta het beste is voor jouw gebit.
Ragen, flossen en stoken
Tandenborstels worden steeds beter, toch kunnen ze nog altijd niet tússen onze tanden komen. Dit moeten we dan ook schoonmaken op een andere manier. De kans is ook groot dat je het ieder bezoekje op nieuw hoort ‘heb je wel goed lopen flossen? Ik zie een beetje bloed’. En nee, dit doen ze niet om ons te pesten. Een ophoping van vuil en zuren tussen onze tanden zorgt namelijk ook voor een ongezond tandvlees. Mocht je aan het flossen zijn en het begint te bloeden. Stop dan niet. Dit is namelijk hét teken van ongezond tandvlees. Loop netjes al je tanden af en hou in de gaten waar het begint te bloeden. Geef deze tanden dan ook wat extra aandacht. Blijft één á twee weken goed poetsen. Alleen op deze manier kan het namelijk genezen.
Hoe werkt het?
Heb je een gebit met weinig tussenruimte? Kies dan ervoor om te gaan flossen. Het draad pas namelijk perfect tussen deze kleine ruimtes. Neem een flosdraad van ongeveer 40 centimeter en wikkel dat om je middelvingers heen. Klik dan het gespannen draad tussen de tanden in, en haal het draad ongeveer drie á vier keer er doorheen. Druk overigens ook goed onder en tegen de tanden, anders blijft het vuil er als nog zitten. Vies flosdraad? Pak dan een nieuw en schoon stuk.
Stoken en raggen komt eigenlijk op hetzelfde principe uit. Het enige verschil is dat je stoken al kunt doen met een simpele satéprikker, dit terwijl raggen gedaan wordt met een kleine borstel. Gebruik je een houten stoker, maak deze dan vooraf een beetje nat. Hierdoor wordt het iets flexibeler en gemakkelijker om door de kleine ruimtes te komen. Ga dan ongeveer vier á vijf keer heen en weer. Ga overigens niet keihard lopen duwen en drukken. Mocht het niet passen, gebruik dan een flosdraad. Hoe je een ragger gebruikt? Heel simpel; precies hetzelfde als een stoker. Of er verschil zit in kwaliteit? In principe niet, zolang je goed en zorgvuldig doet stoken werkt het vrijwel even goed als raggen. Het kost alleen iets meer moeite - maar dat is het zeker waard voor een betere mondgezondheid!