Wat houdt Yoga écht in?

21/03/2021
|
177
yoga handdoek

Yoga is een darsana, met andere woorden een Indische filosofie. Vaak verwarren mensen dit met sport. Yoga leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee de vereniging met God te bereiken. Hedendaags wordt yoga gezegd terwijl daar hatha-yoga mee bedoeld wordt. Dit is een tak van yoga waarbij lichamelijke oefeningen (asana) gedaan worden op een yoga mat of yoga handdoek.  Van oorsprong is yoga dus een filosofie onder het hindoeïsme. Yoga heeft dus meer te maken met religie dan met sport van oorsprong.

 

Yoga takken en zijn verbindingsstukken

In yogasoetra’s (literatuur van de yoga) wordt de raja-yoga omschreven. Hatha-yoga vormt hier de basis van. De 4 hoofdtakken in yoga zijn:
jñana-yoga - yoga van onderzoek langs de weg van het intellect, voortgezet tot voorbij de gebruikelijke mentale begrenzing
bhakti-yoga - yoga van de liefde en toewijding voor God, de allerhoogste, hetzij door een voorstelling van het goddelijke door een object of door een persoon in wie men het goddelijke ziet
Raja-yoga - yoga van de naar binnen gerichte concentratie
karma-yoga - yoga van de handeling zonder gehechtheid en zonder eigen belang, deze yoga wordt in de praktijk vaak gecombineerd met bhakti-yoga

Gerelateerd nieuws  Wat is mixed martial arts?

In de yogasoetra’s worden 8 verbindingsstukken beschreven. Deze verbindingsstukken zijn:
Yama – verwijst naar 5 onthoudingen (ahisma/geweldloosheid, satya/waarheid, asteya/niet stelen, brahmacharya/kuisheid en aparigraha/afzien van bezittingen).
Niyama – verwijst naar 5 voorschriften (Shaucha/lichamelijke reinheid, santosha/bron van de allerhoogste vreugde, tapas/brandende ijzer en svadhyaya/zelfbeschouwing).
Asana – lichamelijke oefening
Pranayama – ademhaling
Pratyahara – terugtrekking in de zintuigen
Dharana – concentratie
Dhyana – meditatie
Samadhi – volledige overgave/integratie

De westerse yoga

De yoga die wij kennen draait vooral om ontspanningsoefeningen. Deze vorm van yoga (hatha-yoga) wordt gezien als dat het positieve effecten heeft voor onze gezondheid. Het stukje religie valt achterwegen. Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat dit positieve effecten heeft op je gezondheid. De yoga-ademhaling is een methode waarbij het autonome zenuwstelsel in balans brengt. Dit beïnvloed dus stress gerelateerde klachten. De yoga die wij beoefenen is de basis voor verder ontwikkelde soorten fysieke yoga. Deze andere soorten zijn vaak intensiever en vragen ook meer kracht van je. Als je de basis beheerst kun je je altijd nog verdiepen in de andere soorten yoga. Namaste.

 

yoga handdoek

Recent

Waar koop je de benodigdheden voor een voetbal teamweekend?

02/07/2024

Hier zijn de huizenprijzen het duurst

28/06/2024

Wat te doen bij dakschade?

20/06/2024

Tips voor een Italiaans interieur

17/06/2024

Welk eiland speelt Expeditie Robinson zich af?

12/06/2024

Meer in deze categorie

Waar koop je de benodigdheden voor een voetbal teamweekend?

|
Hobby

Zo combineer je werk en borstvoeding vlekkeloos

|
Gezondheid

Mondgezondheid verbeteren: zo doe je dat!

|
Gezondheid

Financiële gezondheid: het belang van een betaalbare ziektekostenverzekering

|
Gezondheid
© Copyright Significant Marketing 2024
Made with
Web Wings
hello world!