Wat is een schildersdoek?
Het woord doek geeft alle soorten opgespannen textiel aan, waaronder katoen, linnen en kunststoffen zoals polyester. Een schildersdoek is dus het weefsel waarop wordt geschilderd. Meestal gebruikt men acrylverf of olieverf om mee te schilderen op deze doeken.
Een schildersdoek kan gemaakt zijn van kunstvezel. Echter wordt vaak de voorkeur gegeven aan natuurlijke materialen voor het canvas, zoals linnen, katoen of jute. Halflinnen wordt ook wel eens gebruikt als men een schildersdoek gaat kopen. Halflinnen is een mix van linnen en katoen.
Het schildersdoek gebruiken
Sommige schilders gebruiken soms een speciale tang om het schildersdoek op het spieraam te krijgen. Een spieraam is het (houten) raamwerk achter het schildersdoek. Je kunt ook een schildersdoek kopen die al gebruiksklaar is gemaakt en waar je dus meteen mee aan de slag kunt gaan. Dan is er nog het verschil tussen linnen en katoen. Dat verschil zit hem namelijk in de vezels. Linnenvezel doeken zijn sterker dan katoenvezel doeken. Linnen doeken zijn daarom ook minder vervormbaar dan katoenen doeken. Het voordeel van katoen is weer dat deze een stuk goedkoper zijn en nog steeds prima zijn om op te schilderen.
Verschil tussen goedkope en dure schildersdoeken
Goedkopere doeken zijn gespannen op een houten of aluminium spierraam. Hoe groter het doek, hoe eerder het doek het spierraam krom kan trekken. Dit wil je voorkomen aangezien dit proces niet omkeerbaar is. Duurdere schildersdoeken zitten zo stevig in elkaar, dat je geen last zult hebben van een krom getrokken canvas.
Bij het kopen van een schildersdoek kun je ook direct aan de afwerking zien welke goedkoop zijn en welke niet. Goedkope doeken hebben vaak nog scherpe randen. Als je dan te hard op je doek drukt tijdens het schilderen, dan kan er een afdruk ontstaan van het spieraam. Duurdere doeken zijn mooi rond geschuurd en hebben dit probleem niet.
Bij een schildersdoek kopen krijg je altijd spietjes meegeleverd. Bij goedkope varianten kunnen deze nog wel eens vaker ontbreken. Óf als ze al meegeleverd worden, krijg je ze vaak niet eens in de daarvoor bestemde sleuven. Professionelere doeken zijn al voorzien van spietjes en zijn makkelijk aan te brengen.