Een verzwaarde deken is, zoals het woord al zegt, een deken die een stuk zwaarder is dan een normale deken. Mensen die hoog sensitief zijn kunnen er baat bij hebben. Ook is het erg geschikt voor kinderen die snel overprikkeld zijn en daardoor ’s nachts slecht slapen. Maar waarom dan? Doordat de deken zwaarder is dan normaal drukt het op je lichaam. Dit geeft een gevoel van rust en geborgenheid. Alsof je in een coconnetje slaapt. Dus heb jij of je kind slaapproblemen? Probeer dan eens een verzwaringsdeken.

Hoe gebruik je een verzwaarde deken?

Een verzwaarde deken is weegt tussen de 2 en 15 kilo en kan met van alles gevuld worden. Zo worden in sommige dekens granulaat korrels gebruikt, terwijl andere dekens gevuld zijn met kersenpitten. Het beste kun je de verzwaringsdeken direct op je lichaam leggen. Dit geeft het beste effect. Verzwaarde dekens kun je ook gebruiken voor kinderen, maar het is beter om ze niet op te jonge leeftijd aan je kind te geven. Aangeraden wordt om de dekens pas te gebruiken bij kinderen vanaf twee jaar.

Waar moet je op letten bij het gebruik van een verzwaarde deken?

Wil je een verzwaarde deken kopen? Dan moet je op een aantal dingen letten. De deken moet namelijk niet té zwaar zijn. Over het algemeen kies je voor een verzwaringsdeken die rond de 10% van je lichaamsgewicht weegt. Dus weeg jij 60 kilo? Kies dan voor een deken van 6 kilo. Let er ook op de deken die je aanschaft wasbaar is. Kom je er niet helemaal uit? Of heb je liever een deken die zwaarder is dan de 10% van je lichaamsgewicht? Vraag dan hulp van een professional. Hij of zij kan je het beste advies geven dat op jou persoonlijk van toepassing is.

Bij welke aandoeningen is een verzwaarde deken geschikt?

Zoals eerder aangegeven is een verzwaarde deken geschikt voor mensen die hoog sensitief zijn of snel overprikkeld raken. Maar ook kinderen met autisme kunnen er baat bij hebben. Eigenlijk iedereen die ’s nachts slecht slaapt of vaak wakker wordt zou eens een verzwaringsdeken moeten proberen. Het geeft een heerlijk gevoel van rust waardoor je sneller in slaapt zult vallen.