Slaapapneu: een vervelende aandoening
Slaapapneu is een aandoening waarbij mensen in hun slaap adempauzes van minstens 10 seconden ervaren. Dit kan de nachtrust ernstig verstoren waardoor het functioneren overdag moeizamer gaat. Mensen die leiden aan slaapapneu zullen merken dat ze overdag erg slaperig en moe zijn. Hierdoor kunnen mensen zich vaak minder goed focussen en concentreren. Slaapapneu is een vervelende aandoening die invloed kan hebben op het dagelijks leven, maar er zijn manieren waarop je slaapapneu kan verminderen. In deze blog vertellen we hier alles over.
Periodiek ademen
Door periodiek te ademen kun je de ademstops verminderen. Het periodiek ademen kan gedaan worden met nachtelijke beademing waardoor er minder ademstops plaatsvinden. Dit wordt voorgeschreven door een arts. Via de machine komt er meer lucht in de luchtwegen, wat de slaapkwaliteit zal verbeteren.
Leefstijl aanpassen
Mensen die overgewicht hebben leiden sneller aan slaapapneu. Daarom kan het zinvol zijn om de leefstijl aan te passen. Door af te vallen en gezond te gaan leven kan het zo zijn dat de klachten van slaapapneu vanzelf verdwijnen. In principe is slaapapneu iets wat een leven lang blijft bestaan, maar als iemand afvalt kan het zo zijn dat de klachten verdwijnen.
Lees ook: hoe slaap invloed heeft op je huid.
Alcoholgebruik verminderen
Alcohol kan de slaapapneu verergeren. De kans op adempauzes tijdens de slaap is aanzienlijk groter op het moment dat iemand alcohol heeft gedronken. Dit is dan ook de reden dat het wordt aangeraden om het alcoholgebruik te beperken tot één glas per dag.
Niet op de rug slapen
De klachten van de slaapapneu worden erger als iemand op de rug slaapt. Probeer dus altijd op de zij te slapen. Je kan bijvoorbeeld een tennisbal aan je rug vastknopen om te voorkomen dat je op je rug gaat liggen. Dit is wellicht even wennen aan het begin, maar je zult merken dat je minder adempauzes hebt in de nacht als je niet op je rug ligt.
Beperk het gebruik van slaapmiddelen
Door het gebruik van slaapmiddelen zul je overdag merken dat je nog minder alert bent. De slaapmiddelen zullen namelijk geen enkele invloed hebben op de slaapapneu, maar zorgen juist voor slaperigheid. Dit kan overdag tot gevaarlijke situaties leiden. Gebruik ook geen alcohol, drugs of kalmeringsmiddelen want hier geldt hetzelfde voor als voor slaapmiddelen.
Tot slot een tip waardoor je wellicht beter kan slapen. Met rolluiken kun je de slaapkamer dusdanig verduisteren dat je niet wakker zal worden door de zon die in de ochtend op komt.