Hoe slaap invloed heeft op je huid

16/01/2024
|
195
Hoe slaap invloed heeft op je huid

Natuurlijke schoonheid begint uiteraard van binnenuit. Hiermee heeft nachtrust een enorm grote invloed op onze huid. De term ‘schoonheidsslaapje’ heeft niet voor niets deze naam gekregen. We zullen in deze blog dan ook met je delen hoe slaap invloed heeft op je huid. Ook zal je erachter komen hoe belangrijk voldoende rust is voor een stralende huid.

De rol van slaap in het herstel van de huid

Goed uitgerust wakker worden is enorm belangrijk voor zowel onze mentale rust als de huid. Slaap is een belangrijke periode waarin je lichaam zichzelf herstelt. Dit is ook van toepassing op je huid. Tijdens de nacht ondergaat je huid verschillende processen. Deze processen dragen bij aan het herstel en het behoud van een gezonde huid. De belangrijkste manieren waarop slaap invloed heeft op de huid zijn:

  • Cel vernieuwing. Tijdens onze slaap wordt cel vernieuwing in de huid gestimuleerd. Hierbij worden beschadigde cellen vervangen door nieuwe cellen. Dit helpt bij de vermindering van rimpels en fijne lijntjes. Te weinig slaap leidt tot een vertraagde cel vernieuwing. Doorgaans leidt dit tot een minder stevige huid.
  • Herstel van schade door Uv-straling. Een van de grootste vijanden voor onze huid is de zon. De straling kan leiden tot schade aan het DNA van huidcellen. Dit resulteert meestal in vroegtijdige veroudering of zelfs huidkanker. Gelukkig heeft je huid tijdens je slaap de kans om zichzelf hiervan te herstellen. De cellen worden gerepareerd, waardoor de huid gezonder wordt.
  • Hydratatie en vochtbalans. Een goede nachtrust is ook enorm belangrijk voor de vochtbalans van onze huid. Onze huid verliest overdag namelijk vocht door de blootstelling aan onze omgeving. Tijdens de nachtrust heeft de huid de kans om vocht vast te houden en hiermee zichzelf te hydrateren.
Gerelateerd nieuws  Eerste hulp bij zwangere vriendin

De negatieve gevolgen van slaaptekort

Nu we de positieve invloeden van slaap op de huid hebben besproken, belichten we de negatieve gevolgen:

  • Donkere kringen onder de ogen. Het meest zichtbare teken van slaaptekort is het hebben van wallen onder de ogen. Dit komt doordat de huid onder onze ogen dun is en de bloedvaten dichter aan het oppervlak liggen. Wanneer je vermoeid bent, worden deze bloedvaten meer zichtbaar. Hierdoor krijg je een vermoeide uitstraling.
  • Toename van huidproblemen. Slaaptekort leidt vaak tot een verhoogde productie van stresshormonen. Deze hormonen veroorzaken vaak ontstekingen in huid en maken bestaande huidproblemen erger. Een gezonde nachtrust draagt dus bij aan een egale huid.
  • Versnelling van huidveroudering. Slaaptekort kan ook leiden tot een verhoogde afbraak van collageen. Collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid van de huid. Als dit te veel wordt afgebroken kunnen fijne lijntjes en rimpels sneller verschijnen. Daardoor kan de huid er ouder uit komen te zien dan het werkelijk is.

Vaak zijn oplossingen best voor de hand liggend. Meestal staan vrouwen bijvoorbeeld vroeg op om nog even mascara op te doen. Ook dit kan voorkomen worden om tijd te besparen, zodat je een betere nachtrust krijgt. Gebruik bijvoorbeeld voor het slapen gaan een hydraterend wimperserum. Je wimpers zullen in no-time groeien waardoor je geen mascara meer nodig hebt. Zo heb je een win-win situatie: lange wimpers én een langere slaaprust. Niet te vergeten gaat je huid er door de langere slaaprust ook nog op vooruit! Wat wil je nog meer?

Recent

Welk eiland speelt Expeditie Robinson zich af?

12/06/2024

Jack & Jones: trendy en toegankelijke mode voor de moderne man

12/06/2024

Zo combineer je werk en borstvoeding vlekkeloos

08/06/2024

Verspilling tegen gaan tijdens de feestdagen

06/06/2024

Inspiratie voor je kerstpakket

04/06/2024

Meer in deze categorie

Zo combineer je werk en borstvoeding vlekkeloos

|
Gezondheid

Mondgezondheid verbeteren: zo doe je dat!

|
Gezondheid

Financiële gezondheid: het belang van een betaalbare ziektekostenverzekering

|
Gezondheid

Hoe celebrities op de rode loper altijd een vlekkeloze uitstraling bereiken.

|
Gezondheid
© Copyright Significant Marketing 2024
Made with
Web Wings
hello world!