Eten vanuit het seizoen in de Nederlandse keuken
Als het gaat over duurzaam en eten heeft men het vaak over lokaal, biologisch en al dan niet over vegetarisch en zelfs veganistisch. Nu valt er over veel zaken nogal eens wat af te dingen, maar wat wel vast staat is dat lokaal eten eigenlijk de voorkeur heeft. Zo steun je de lokale economie, je maakt gebruik van wat er in de omgeving is en er zijn minder transportkosten. Bovendien: het is ontzettend lekker: eten van eigen bodem. Wil jij meer vanuit het seizoen eten? Dan heb je vast wat aan de tips in dit artikel.
Maart en juni: botersaus met asperges
Tussen maart en juni is het tijd voor de asperges. Heerlijk vers van het land. Botersaus met asperges is daarbij erg lekker. Het geheim van asperges zit hem voornamelijk in het schillen. Als je dit namelijk niet goed doet dan smaakt de asperges wat houterig. Bovendien heb je dan veel draden, waarin je je kunt verslikken. Wil je weten hoe je botersaus met asperges kookt? Lees dan dit recept over botersaus en asperges. In deze maanden is het trouwens niet alleen tijd voor asperges: ook de broccoli komt dan van het land.
Mei juni juli
Tijd voor Andijvie, maar ook voor bloemkool. Hoewel bloemkool ook nog in augustus van het land kan worden gehaald.
Augustus september oktober
In augustus, september en oktober mag de bleekselderij van het land. Heerlijk voor bijvoorbeeld in de groentesoep. Het heeft een typische smaak, je houdt ervan of niet.
September tot en met januari
Joehoe! Tijd voor de echte winterkost. Boerenkool is onze eigen echte wintergroente, Boerenkool kun je oogsten in september tot en met januari. Het is een typische groente die veel gegeten wordt in onder andere Denemarken en Nederland. Toch is de oude herkomst van de bladkolen: Klein Azië. Boerenkool wordt ook wel eens superfood genoemd, onder andere omdat het boordevol belangrijke vitamines zit en bijvoorbeeld ook nog eens calcium en ijzer bevat. Wil je de lekkerste boerenkool? Eet hem dan als er al een nachtvorst overheen is gegaan. Dit zorgt er namelijk voor dat de groente net wat zoeter wordt.
Hele jaar
Misschien vroeg jij je al af: waar blijven onze welbekende Hollandse aardappelen? Die kun je het hele jaar door kopen. Er zijn twee seizoenen voor aardappelen: juni, juli en augustus en augustus, september en oktober. De eerste noemt men de vroege aardappelen. Er is wel degelijk een verschil tussen vroege en late aardappelen. Wil je een heerlijke rundvleessalade maken? Daar is niet voor niets de kerstperiode een geschikte tijd voor.
Tip: wil je op vakantie juist ook daar vanuit het seizoen eten? Denk dan bij een Aziatisch land eens aan de mogelijkheden van gember.